Trækonstruktioner

Marmormolen

AP Pension

Marmormolen

Ydelser
Trækonstruktioner, konstruktiondesign, projektering, CLT-strukturer, computational design
Samarbejdspartnere
Henning Larsen Architects, Ramboll Group, Pihl, Woodconstruction A/S
Kunde
AP Pension
Marmormolen - et af Danmarks største træbyggerier, som vi er meget stolte af, vokser op. Vi håber at projektet sætter nye standarder for at bygge med træ som bæredygtigt material vælg ikke bare på facaden og indretning men faktisk som primært konstruktions- og byggemateriale.

En af største træbyggeri

I Nordhavn vokser en af danmarks største trækonstruktioner. AP Pension opfører den ca. 28.000 kvadratmeter store erhvervsejendom Marmormolen. Projektet er designet af Henning Larsen Architects sammen med Ramboll Group og bliver 36 meter højt. Hoveddelen af konstruktionen udgøres af ca. 800 søjler og 900 bjælker i limtræ samt næsten 2000 m2 CLT dæk. Sammen med Ergodomus Timber Engineering er vi underrådgiver for leverandøren Södra på detailprojektering og dokumentation af træelementerne. LM Byg A/S er entreprenør og Woodconstruction A/S står for montagen. Det er et utroligt spændende og lærerigt samarbejde, hvor vi dykker ned i detaljerne fra modellering til produktion, logistik og montage. Vi lærer meget om de små detaljer, der er afgørende for udførelsen af et så stort træprojekt, og vi tager disse erfaringer med os videre til de næste projekter.

Digitale værktøjer og digitale workflow

I en af Danmarks største trækonstruktioner, der rejser sig i Nordhavn, er der hundredevis af tegninger, analyser og beregninger involveret. Det var nødvendigt at have et godt overblik og samtidig præcision i detaljerne, og det er svært at forestille sig det muligt uden hjælp fra digitale værktøjer. Vi brugte Grasshopper og Rhino til at skabe en forbindelse mellem Revit BIM-modellen og statikken (FE-modellen). Med det digitale workflow var det også muligt at veksle data om materiale, geometri og position af alle træelementer mellem tegninger og 3D-modeller, produktionsmodeller, FE-modeller og endda direkte til byggepladsen.

For at eftervise de næsten 2000 CLT dæk i projektet, med varierende geometri, understøtningsforhold og laster, måtte der også anvendes digitale værktøjer. Informationen på lastplanerne blev indlejret i hvert enkelt CLT-dæk, baseret på dets position, og derefter eksporteret sammen med data om geometri, dæktype og understøtninger. I Excel kunne CLT dækkene hurtigt eftervises, hvorefter resultaterne kunne sendes tilbage til Grasshopper for at blive illustreret.

Fremtids bæredygtigt konstruktion

Marmormolen sætter nye standarder for at bygge med træ i stor skala og vil give uvurderlig viden til fremtidens bæredygtige byggeprojekter i Denmark. Det stemmer overens med vores kerneværdier for bæredygtighed og bestræbelser på at reducere CO2-udledninger i byggeindustrien.

No items found.

Andre projekter